Preventing diseases
 

Naast een goede kooi, speelgoed en gezonde maaltijden zijn er bepaalde maatregelen die je moet nemen, en enkele dingen die je in de gaten moet houden om je papegaai gelukkig te houden.

1
Naast een algemene check-up wanneer je je papegaaien vriendje aanschaft, zou je je papegaai jaarlijks moeten laten onderzoeken door je dierenarts. Een dierenarts gespecialiseerd in papegaaien verdient de voorkeur omdat veel dierenartsen vooral veel afweten van honden en katten omdat deze meer voorkomen. Een jaarlijkse check-up is noodzakelijk om latente problemen op te sporen. Je zou zo kunnen voorkomen dat je papegaai ziek wordt.
Het is ook belangrijk dat je een vaste dierenarts hebt: Kies een goede dierenarts zodat je dierenarts bekend wordt met je papegaai en zijn medische geschiedenis.
Dat is handig als je papegaai bepaalde symptomen gaat vertonen. Je eigen dierenarts kan dan snel bepaalde dingen uitsluiten omdat hij de medische geschiedenis van je papegaai kent, hij weet wat voor testen je papegaai heeft ondergaan.



 

2
Het kortwieken van de vleugels van je papegaai. Meer informatie over het kortwieken staat op de kortwiek-pagina. Merk op dat als je nog nooit zelf hebt gekortwiekt of iemand anders het hebt zien doen, je dit ALTIJD aan een dierenarts over moet laten! Je kan, als je niet ervaren bent, een bloedveer afknippen en dat is erg pijnlijk voor je papegaai. Tevens is het gevaarlijk.

3
Van sommige papegaaien moeten de nagels bijgehouden worden als hun nagels te lang worden. Dit maakt het voor hen moeilijker om op hun stok te zitten of om te klimmen in hun kooi. Ik raad aan dat je de nagels van je papegaai niet afknipt maar vijlt. Dit omdat je bij veel papegaaien de ader niet kunt zien lopen in hun nagels. Vijlen is minder ‘drastisch’. Voor het geval dat je de  nagels van je papegaai geknipt wilt hebben raad ik je aan een bezoekje te brengen aan je dierenarts.
Je kunt ook een slijpstok kopen. Als je deze hoger hangt dan de andere stokken in de kooi van je papegaai zal hij eerder op de slijpstok gaan zitten. Zie voor meer informatie over zitstokken de pagina over zitstokken.


4
Omdat gewichtverlies kan duiden op een zieke papegaai, raad ik iedereen aan een nauwkeurige weegschaal te kopen en de papegaai regelmatig te wegen. Ik weeg mijn papegaaien eens, soms meerdere keren per week. Papegaaien kunnen heel snel gewicht verliezen dus regelmatig wegen is geen overbodige luxe! Onthoudt dat een van de eerste symptomen van ziekte gewichtsverlies is. Papegaaien zijn meesters in het verbergen dat ze ziek zijn; ze laten het vaak niet merken, en als ze het laten merken is het in veel gevallen te laat.

 

5
Sommige mensen dringen aan om vitaminen supplementen aan je papegaai te verschaffen zodat hij gezond blijft. Mijn mening is dat, als je je papegaai een gezonde en uitgebalanceerde maaltijd geeft, deze vitaminen overbodig zijn. Het is jouw plicht om je papegaaien vriendje een gezonde maaltijd te geven, dus kies niet voor een weg die gemakkelijke LIJKT door je papegaai ongezond voer voor te schotelen verrijkt met vitamine supplementen. LIJKT omdat deze vitaminen supplementen moeilijk te doseren zijn. Het is heel moeilijk uit te vinden welke hoeveelheid wordt opgenomen, van de hoeveelheid die je verstrekt. Bepaalde vitaminen zijn maar een beperkte tijd werkzaam. (Sommige kunnen niet eens opgelost worden in water!) Ze moeten heel snel opgenomen worden door je papegaai omdat hun werkzaamheid snel afneemt. Met de poging om je papegaai genoeg vitaminen te verschaffen, kan je gemakkelijk te veel geven wat resulteert in vitaminen overdoses.
Dit mag misschien wel grappig klinken, maar dit draagt echt niet bij aan de gezondheid van je papegaai!


6
Houdt de kooi en de speeltjes van je papegaai schoon! Dat houdt ook in dat je regelmatig de kooi grondig moet schoonmaken, voer weg moet halen voordat het begint te schimmelen, uitwerpselen weg moet halen etcetera. Hiermee voorkom je op een simpele wijze dat er schimmel begint te groeien en hiermee dat je papegaai ziek wordt. Hiermee hangt samen dat je je papegaai frisse lucht moet verschaffen, dus rook asjeblieft niet in hun buurt en stel hen ook niet bloot aan dingen die giftige dampen produceren. Zie hiervoor ook de gevaren pagina.
 


www.fluffies.org
Copyright © 2001- 2005
All About Parrots & Alles over papegaaien
All About Parrots  interactive & Alles over papegaaien interactief
All rights reserved.
No content may be used or reproduced without the author's written permission